Zekat, İslam’ın beş temel şartından biri olup, belirli mal varlığına sahip Müslümanların ihtiyaç sahiplerine yardım etmeleri amacıyla ödenmesi gereken bir ibadettir. Zekat verme yükümlülüğü olan kişiler, zekatlarını verdiğinde hem maddi hem de manevi bir arınma sağlarlar. Ancak zekat verilmesi gereken kişiler olduğu gibi, aynı zamanda zekat verilmeyecek kişiler de bulunmaktadır. Peki, kimlere zekat verilmez? İşte bu sorunun cevabı detaylı olarak açıklanmaktadır.
Zekat Kimlere Verilmez?
1. Anne, Baba, Dedeler ve Nineye Zekat Verilmez
Bir Müslümanın doğrudan üst soyuna, yani anne, baba, dede ve ninesine zekat vermesi caiz değildir. Çünkü Müslümanlar, bu kişilere doğrudan bakım yükümlülüğüne sahiptir. Dinimizde, kişinin doğrudan üst soyu olan aile büyüklerine zekat vermesi uygun görülmemiştir.
2. Eşlere Zekat Verilmez
Kişi, evli olduğu eşine de zekat veremez. İslam dininde, eşlerin birbirine olan bakım ve geçindirme sorumluluklarının bulunduğu göz önünde bulundurularak, zekat ile ilgili böyle bir sınır getirilmiştir. Dolayısıyla, eşler arasında maddi destek zekat kapsamında yerine getirilemez.
3. Çocuklar ve Torunlara Zekat Verilmez
Zekat verilmeyecek bir diğer grup ise, kişinin kendi çocukları ve torunlarıdır. Tıpkı ebeveynler gibi, kişinin kendisine bakmakla yükümlü olduğu kişiler arasında sayılan çocuklarına zekat veremez. Bunun sebebi, kişinin bu kişilere zekat dışında da bakma sorumluluğu olmasıdır.
4. Zengin Kişiler Zekat Alamaz
Zekatın temel amacı, yoksul ve ihtiyaç sahibi olan Müslümanlara yardım etmektir. Dolayısıyla, maddi durumu iyi olan ve temel ihtiyaçlarını karşılayacak mal varlığına sahip kişilere zekat verilmesi caiz değildir. Bu kişiler arasında ticari anlamda zengin olanlar, yüksek gelirli kimseler ya da gayrimenkul sahibi olanlar yer alır.
5. Küfre Düşen Kişilere Zekat Verilmez
İslam’ın temel inanç esaslarını kabul etmeyen ve küfre düşen kimselere de zekat verilmez. Zekatın İslam toplumu içerisinde yardımlaşma ve dayanışmayı artırmak amacıyla verildiği düşünüldüğünde, küfre düşen kişilere verilmesi caiz görülmemiştir.
6. Devlet Yöneticilerine Zekat Verilmez
Zekat, kamu kaynaklarından maaş alan ve toplo sosyal ve mali güvenceye sahip devlet yöneticilerine verilmez. Bu kişiler, zaten toplumun vereceği vergi ve gelirlerle geçindikleri için zekattan mahrum bırakılmışlardır.
Sonuç olarak, zekat verilecek kişilerin büyük bir titizlikle seçilmesi gerekmektedir. Zekat, yalnızca ihtiyaç sahibi ve zor durumda olan kişiler için bir çözüm kaynağı olarak belirlenmiştir. Bu nedenle İslam’da, kişinin yakın akrabalarına ve zenginlere zekat vermesinin uygun olmadığı vurgulanmıştır.
Henüz hiç yorum yapılmadı.
Yorum Yap